Egy termékrendszer, amely képes kicselezni néhány törvényszerűséget

A lakások, házak egyik nagyon fontos eleme a burkolat. A megrendelők sok időt töltenek a minták, színek, méretek és elhelyezkedések tervezésével, hogy amikor használatba vehetik az otthonukat, a burkolat is szép és hasznos legyen, belepasszoljon az életterükbe.



Néha az elképzelések és a valóság nem fedi egymást. Előfordulhat, hogy a burkolat fugáinak kiosztása nem passzol az aljzat dilatációs hézagjaival, vagy esetleg megrepedezett az aljzat, és nem szeretnék újra elkészíteni, de a burkolatot le kell fektetni. Sőt az sem ritka manapság, hogy a megrendelő nem szeretne dilatációs hézagot látni a burkolatban. Pedig a dilatációs mozgások olyan fizikai törvényszerűségek miatt következnek be, amelyek felett nincs hatalmunk. Mégis, nagy körültekintéssel esetleg kicselezhetőek!

Az ilyen esetekre fejlesztette ki a Mapei kutatócsoportja a MAPETEX rendszert. Ez egy olyan technikai megoldás, amivel függetleníteni lehet az aljzatmozgásokat a burkolat mozgásától úgy, hogy közben mégis stabilan le van ragasztva az aljzatra a burkolat! A rendszer egy nagy rugalmasságú S2-es burkolat ragasztóból és egy nem szőtt textília lemezből készül, kivitelezése pedig szakmai precizitást igényel. Fontos, hogy az aljzat legyen megfelelő tapadószilárdságú, síkpontos és száraz. A repedések vagy dilatációk csak oldal irányban mozoghatnak, a függőleges elmozdulásokat a rendszer nem tudja áthidalni. A 4-es vagy 6-os fogazású glettvassal felhúzott S2-es ragasztóba (pl.: KERAQUICK+ LATEX PLUS, ELASTORAPID, ULTRALITE S2 stb.) leragasztjuk a MAPETEX lapokat a teljes felületén, egymás mellé helyezve, nem átlapolva, majd a kötési idő után ugyanazzal az S2-es ragasztóval lefektetjük a burkolatot.


A nagyon rugalmas ragasztó és a MAPETEX lap le fogja vezetni az aljzatmozgásokat úgy, hogy az a burkolatban már nem fog kárt okozni. Ezzel a megoldással lehet repedezett padlófűtéses aljzatra problémamentes burkolatot készíteni, műemlék épületek repedezett aljzataira burkolni, diagonál burkolatot készíteni úgy, hogy nem kell átvágni a lapokat az aljzatdilatációk felett, vagy akár dilatáció nélküli burkolatot kialakítani kisebb beltéri helyiségekben!
Ha ilyen feladatot kell megoldania, javasoljuk, hogy előtte egyeztessen az alkalmazástechnikus kollégánkkal, mert az aljzatmozgás fizikai törvényszerűségek miatt jön létre, amelyek kicselezése alapos körültekintést igényel! A MAPETEX rendszer, kiváló megoldás, ha nincs lehetőség az aljzat repedéseinek javítására, vagy ha az aljzat dilatációs hézagjait nem tudjuk átvezetni a burkolati rétegbe.