Épített zuhanykabin burkolati rétegrendje

Egy zuhanykabin építésekor egy szakember igazán meg tudja mutatni hozzáértését, felkészültségét, mivel ma már szinte minden családi házba beterveznek egy zuhanyzót, ami azért is jó, mert a zuhanyozás víz és energiatakarékos is. Beépítésük több pontja is odafigyelést igényel, úgyhogy lássuk is, hogy mik ezek!

Alapvetően kétféle zuhanykabin létezik: a hagyományos teljesen zárt, ami csak beszerelést igényel és az épített zuhanykabin, amit a helyszínen kell megépíteni. Ez utóbbi esetén bármilyen méretű és formájú helyen elkészíthető a kabin, tökéletes egységben és harmóniában a fürdőszoba többi részével, burkolatával. Az épített kabinban kialakíthatunk tárolásra szolgáló fali fülkéket, vagy akár ülőpadokat is a megrendelő kényelmére.

Nézzük, hogy a hibátlan eredmény eléréshez mikre érdemes odafigyelnünk építésük során. A legfontosabbak: a lejtés, a vízelvezetés és a megfelelő szigetelés!

1. A padló lejtésének biztosítani kell a víz folyamatos eltávozását a burkolat felületéről a lefolyónyílásba. Ezért a padlókat legalább 2%-os lejtéssel kell kialakítanunk, állékony anyagokkal. A PLANITOP FAST 330 kiegyenlítő habarcs például tökéletes a feladatra. A habarcs 3-30 mm-ig húzható, padlókon és az oldalfalon is használható, ráadásul gyorskötő, ami miatt a technológiai idők lerövidülnek.

2. Figyeljünk oda, mert a legkisebb ízszigetelési hiba is a fürdőszoba beázásához vezethet.
A tökéletes vízszigetelés kialakítására számos Mapei termék alkalmas. A hagyományos és megbízható
MAPELASTIC-on kívül, gyors és egyszerű kivitelezést tesz lehetővé az egykomponensű MAPELASTIC AQUADEFENSE, ami felhordása után már 4 óra múlva burkolható. Két felvitt rétege összesen kb. 1 mm vastagságú, ami gazdaságos 1 kg/m2 anyagfelhasználást jelent. A negatív sarkokat, csatlakozásokat a MAPEBAND PE 120 hajlaterősítő szalaggal tehetjük biztonságossá, míg az összefolyóknál, csőáttöréseknél a MAPEBAND PE 120 mandzsetta is alkalmazható.

3. A kenhető vízszigetelésre kizárólag fokozott terhelhetőségű ragasztót szabad használni.
Kisebb, 30x30-as lapméretig az
ADESILEX P9 a kiváló választás, nagyobb lapok esetén indokolt egy S1-es kategóriájú, alakváltozásra képes termék, mint amilyen a KERAFLEX S1 például. Az üvegmozaikok ragasztásához az ADESILEX P10 fehér színű ragasztót ajánlom, az ISOLASTIC és víz 1:1 arányú keverékével bekeverve.

4. A fugázás szintén sarkalatos kérdés. Cementes fugázókból a CG2WA besorolású habarcsok használhatók. Ilyen fugázó a népszerű
KERACOLOR FF FLEX, vagy a gyorskötő ULTRACOLOR PLUS. Műszakilag rendkívül jó megoldás a zárt felületű, ezért könnyebben tisztítható, antibakteriális hatóanyaggal és penészedésgátló BioBlock® technológiával készült KERAPOXY CQ. A fugázó anyagokat a MAPESIL AC penészedésgátló adalékot tartalmazó, ecetsavas szilikonnal egészítsük ki.