Épített zuhanyzó kialakítása van tervben? Legyen problémamentes a megépítése! - 4/1. rész

1. rész

Az elmúlt 15 évben egyre divatosabbak lettek az épített zuhanyzók, napjainkban pedig kifejezetten hódít a „besétálós” zuhanyzó.

A lakásokban jellemzően lemez zuhanytálcákat építettek be, majd ezeket váltotta az esztétikusabb akril anyagú tálca. De a használat és az évek során nagyon sok akril tálca megrepedt, beszakadt, kilyukadt. Jött a kézenfekvő megoldás, csempével kiburkolt épített zuhanytálca kell! Igen ám, de ez - mint minden újdonság - nem volt műszakilag kidolgozva, nem volt kivitelezési tapasztalat. Mindenki csinálta, ahogy jónak gondolta.

 

Egy medencét könnyebb vízszigetelni, mint egy épített zuhanykabint!

 

Az idő megmutatta, hogy milyen kivitelezési buktatókat kellett megismerni és elkerülni az épített zuhanyzók kialakításakor.

Az épített zuhanyzóknál jellemző a padlófűtés, illetve szinte mindig úsztatott esztrich csatlakozik a falhoz, így a falpadló csatlakozásnál egy állandó mozgással kell számolni, ezen felül a lefolyók nem vízzáró módon vannak beépítve az esztrichbe. Ezért nagyobb gondosságot, precizitást igényel az épített zuhanyzó vízszigetelése, mint például egy vasbeton szerkezetű medencéé.

 

 

Honnan tudjuk, hogy gond van az épített zuhanyzó vízszigetelésével?

 

Amikor a lakásban néhány év után a zuhanyzó falának túloldalán a festék elkezd púposodni, vagy a válaszfalak nedvesednek, akkor bizony a zuhanyzót meg kell vizsgálni. A „szépsége” a dolognak az, hogy a hibának pont a zuhanyzóban nincsenek jelei! Látszik, hogy a burkolatban a fuga hiányos, de repedés nem látszik a fal padló csatlakozásánál, a lefolyó, és burkolólap találkozásánál sem látszik hiba.

 

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A következő részben részletesen kifejtjük.