Épített zuhanyzó kialakítása van tervben? Legyen problémamentes a megépítése! - 4/3. rész

3. rész

Lássuk a Kiegyenlítés és a Kent szigetelés, hajlaterősítő szalagokkal részleteit!

 

Kiegyenlítés

A szerkezet száradása után lehet kezdeni a kiegyenlítést. A nem stabil részeket le kell vésni, a tapadást több helyen kell ellenőrizni foltszerű bontással, és fontos, hogy a megmaradt vakolat megfelelő szilárdságú legyen.

 

 

A Mapei két anyagot javasol a kiegyenlítésre, a PLANITOP FAST 330 gyorskötő anyagot falra és padlóra egyaránt, és a NIVOPLAN normál kötésű fali kiegyenlítő anyagot. Ennél az esetnél a PLANITOP FAST 330 -ra esett a választás, mert ezzel hamarabb lehet a következő réteget felhordani.

Fontos, hogy a kiegyenlítést, lejtést tökéletesre kell készíteni, mert a kent szigetelésre már a burkolat ragasztást kell készíteni.

Ennél a konkrét esetnél üvegmozaikot választottak új burkolatnak, mert nem volt maradék csempe, így még fontosabb a megfelelő síkpontosság, és a szintek megfelelő kialakítása a lefolyóhoz, és a meglévő fürdőszoba padlóburkolathoz. A PLANITOP FAST 330 gyorskötő kiegyenlítő, de nem kell vele kapkodni, felhasználás közben víz hozzáadása nélkül géppel átkeverve tartható az anyag jó állaga.

A javító anyagot nem normál vakolatként kell kezelni, először fel kell vasalni egy „nullglettet” a vízzel nedvesített alapfelületre, és közvetlenül utána kell a vastagabb réteget felhordani. Bizonyos esetekben lehet szilárdítani a fogadó aljzaton PRIMER 3296 anyaggal, vízzel 1:1 hígításban.

Sok kivitelező előszeretettel használja a MAPEGROUT 430 betonjavító anyagot az aljzat kijavítására. Ez nem probléma abban az esetben, ha a fogadó esztrich megfelelően szilárd, 3-5 mm érdességgel rendelkezik, és minimum 5 mm rétegvastagságot tudunk még rá felhordani. A vonal lefolyó estében fontos, hogy megfelelően alá dolgozzuk a javító anyagot, hogy ha ráállnak a lefolyóra, az nehogy besüllyedjen a súlytól. A lefolyó melletti padlójavítás előtt a cső csatlakozásokat vízzel le kell próbálni. Az alkalmazott javító anyagok száradási idejét mindig vegyük figyelembe, főleg a rétegvastagságoknak megfelelően.

Kent szigetelés, hajlaterősítő szalagokkal

A kent szigetelés precíz elkészítése az épített zuhanyzók alapja! A hajlaterősítő szalagot gondosan, megfelelő átfedéssel és megfelelő toldási technológiával kell beragasztani mindig a vízszigetelő anyagba! Tévhit az, hogy a szalagot kent szigeteléssel kell átfedésbe toldani. A függőleges és vízszintes csatlakozásoknál, a sarkoknál kontaktragasztóval kell a szalagot összeragasztani. Erre megfelelő az ADESILEX T SUPER. Alkalmazhatjuk az ismert MAPEBAND szalagot, mely bármelyik kent szigeteléssel megfelelő. Alkalmazhatunk MAPEBAND PE 120-at, de ebben az esetben csak a MAPELASTIC AQUADEFENSE szigetelés alkalmazható.

 

 

Üvegmozaik estében javaslom az új hajlaterősítő szalagunkat, a MAPEBAND EASY-t, mert teljes felületében beleragad a szigetelésbe, így a sarokhoz beragasztott kis mozaikok se fognak kimozdulni.

Épített zuhanyzóhoz NE használjunk MAPEGUM WPS szigetelést!

Gyors megoldás a MAPELASTIC AQUADEFENSE, aki pedig a cementbázisú szigetelést alkalmazza szívesebben, annak a MAPELASTIC TURBO a jó megoldás. A kent szigetelést mindig két rétegben kell elkészíteni, mert csak így biztosítható a zárványtól kisebb lyukaktól mentes vízzáró szigetelés.

 

 

Először a szalagot kell beágyazni a kent szigetelésbe, majd erre kell felhordani a két réteg szigetelést. A vonal lefolyót mindig megfelelően csatlakoztassuk a kent szigeteléshez. Erre jó megoldás lehet az öntapadós hajlaterősítő szalag, a MAPEBAND SA, ami hozzáragad a lefolyó anyagához, és a pormentes cementes anyagokhoz is egyaránt. Sok esetben ez gyári tartozéka a vonal lefolyónak. De legjobb megoldást az eleve vízszigetelésbe beágyazható gyárilag kasírozott gallérral készülő összefolyók jelentik.

A négy fázis utolsó két lépését, a beépített segédanyagokat és megoldásokat a sorozat 4. részében mutatjuk be.