Épített zuhanyzó kialakítása van tervben? Legyen problémamentes a megépítése! - 4/4. rész

4. rész

Burkolatragasztás

A ragasztásnál két fontos szempont van: a lap típusa és mérete, és a zuhanyzó használatba vételének az időpontja.

Az épített zuhanyzóknál, a medencékhez hasonlóan, normál kötésű ragasztóknál minimum 14 napot kell várni a használatbavétel előtt.  Gyorskötésű ragasztók estében ez 3 nap.

Normál lapburkolat estében lehet a ragasztást a szigetelésre készíteni fogazott glettvassal. Érdemes a padló burkolatnál üregmentes kivitelezést készíteni, hiszen a fugán beszivárgó víz a fűtés hatására kipárolog a fugán keresztül, és ez elszíneződéssel, súlyosabb esetekben kalcitos kiválással is jelentkezhet a fuga felületén a használat során.

Üvegmozaik burkolása estében a szakma egy nullglettet készít ragasztóval a kent szigetelésre, hogy a felület szinte tökéletesen sík legyen. Üvegmozaik burkolásnál gumizóval   jól bele kell ütni a ragasztóba a mozaikot, hogy a tapadóerő, és a hátoldali fedettség kialakuljon. Üvegmozaiknál a legoptimálisabb   választás az    ELASTORAPID    gyorskötő S2- es nagy alakváltozásra képes cementbázisú ragasztó, normál burkolat estében a KERAFLEX EXTRA S1 megfelelő műszakilag. Átlátszó mozaik estében a fuga színével megegyező epoxy ragasztó/ fugázó a javaslat.

 

 

Fugázás

Fontos figyelmeztetés, hogy a burkolatból kitüremkedett   ragasztó   maradványt igen óvatosan kaparjuk ki! A sarkoknál pedig a ragasztásnál kell kimosni a felesleges ragasztót, hiszen a kikaparáskor szétdarabolhatjuk a   hajlaterősítő szalagot, és oda a gondosan elkészített szigetelés. Épített zuhanyzók estében már erősen javasolt az epoxy fuga alkalmazása.

 

 

Vízkő vs cementes fuga

A burkolaton a vízkőképződés fokozottabb, mint egy sima felületű zománcos, vagy akril anyagon, így   elkerülhetetlen a vízkőmentesítés. 

A vízkövet jellemzően erősen savas anyaggal lehet lemaratni a felületről, a savbázisú tisztító szerek pedig erősen roncsolják a cementes fugák felületét. A roncsolás hatására egyre könnyebben fog vízkövesedni, és   mint egy öngerjesztő folyamat a végén a fuga eltűnését eredményezi.

Ez a folyamat könnyen elkerülhető, ha epoxigyanta alapú fugát alkalmazunk. A KERAPOXY DESIGN szinte minden csempe színhez kínál szín alternatívát, és mára ennek a terméknek az ára is a megfizethető kategóriába került. Figyelembe véve, hogy a vegyszerek szinte nem tesznek kárt benne, így ár érték arányban verhetetlen, hiszen nem kell felújítani, és sok év után is olyan mintha új lenne. MAPEGLITTER csillám hozzáadásával pedig teljesen egyedivé teheti a burkolatát a csillogó fugával.

 

 

Rugalmasság a mozgási hézagokba

A padló fal csatlakozásánál rugalmas fugahézagot kell kialakítani, hiszen itt a padló hőingadozásából adódó mozgási hézag van. A negatív hézagba a MAPESIL AC megfelelő.  A   lefolyó és a burkolat csatlakozásánál epoxy fuga estében nem szükséges más anyag használata, viszont cement bázisú anyagnál itt is MAPESIL AC szükséges. A MAPESIL AC alkalmazása nem a vízzárás miatt szükséges, hanem hogy rugalmasságával megakadályozza a fuga kipergését.

És, hogy megerendelőd munkád friss és eredeti szépségében akár évtizedekig tudjon gyönyörködni az UtraCare termékcsalád gondoskodik róla!

 

 

Ha a sorozat elolvasása megerősített az eddigi gyakorlat helyességében, gratulálunk! Ha olyan részletekre világítottunk rá, amelyeket mostantól alkalmazni tudsz, szintén gratulálunk!