Felázó falak kiszárítása egyszerűen kémiai gáttal

Mindannyian láttunk már talaj felől felázó épületfalat – aminek olyan szaga van, amit nem felejt el az ember!  A jelenség oka a falazat alatti szigetelés hiányossága vagy hibája, amely így nem áll a kapillárisan felszívódó nedvesség útjába. Ide kell a kémiai gát!
Mi az a kémiai gát, miből van és hogy lehet a falba juttatni?
Ezek a helyes kérdések! Na, vegyük akkor szépen sorba!

 

Mi is a Mapestop Cream?

Egy monomer szilánból készült, oldószermentes, használatra kész víztaszító gél. A Mapei kínálatában szereplő Mapestop Cream lesz az a kémiai gát, ami könnyen kivitelezhető megoldást jelent!

Hogyan jön létre a kémiai gát?

A Mapestop Cream beinjektálása után szétterjed a falazaton belül, víztaszító gátat képez, és megállítja a felszálló nedvességet, de nincs hatással a fal légáteresztő képességére.

Milyen típusú falazatoknál használható?

A Mapestop Cream alkalmazható tömör vagy üreges tégla, tufa, kő, beton vagy vegyes falazatok esetében is.

 

Hogyan használjuk a Mapestop Cream-et?

A terméket egyszerű fúróberendezéssel a falazatba fúrt vízszintes furatsorba kell injektálni egy kézi szilikonpisztoly használatával (pl. Mapei Gun 600 Pro segítségével).

Tömör falazat esetében

A furatok átmérője 12 mm-es legyen és a furatokat egymástól 12 cm-re készítsük el a padló síkjától 10 cm-re, a képen látható módon. (kép furatok elhelyezése ez eredeti blog cikkből, link)Téglából, falazóblokkokból vagy egyenletes formájú kövekből készült falazat esetén a vízszintes furatokat a blokkok közé fúrjuk be a falazatba. 
Egyenetlen formájú kövekből készült falazat esetén fúrjuk a lyukakat a habarcs vonalát követve, a lehetőség szerinti legegyenesebb vonalban. Ha a szerkezet rendkívül porózus, a furatok készülhetnek közvetlenül az építőelemekbe is.

 

 

Üreges tégla esetén miből áll a folyamat?

Fúróval furatsort készítünk a falazatba itt is, de a furatok átmérője először 10 mm legyen, (12 cm távolsággal, és legalább 10 cm-rel a padló síkja felett).
Következő lépésként egy univerzális purhabra lesz szükségünk, melyet ezeken a 10 mm átmérőjű furatokon keresztül az üreges falazatba juttatunk.
Miután a purhab megkötött, ugyanezeken a furatokon keresztül most már nem 10 mm átmérőjű, hanem 12 mm-es átmérőjű furatokat készítünk. (A purhab abban segít, hogy kitölti az üregeket, a 12 mm-es furatok előkészítik a helyet a Mapestop Creamnek, a 12 mm-es nagyobb furatok biztosítják, hogy a Mapestop Cream téglába való jutását a purhab ne akadályozza meg).
Innen a folyamat már ugyanaz, mint a tömör tégla esetében: a krémmel töltsük ki a lyukakat.

 

Milyen kiszerelésben vehetem meg és milyen eszközigénye van a használatnak?

A krém 280 ml-es kartusos, 600 ml-es hurkás és 20 kg-os vödrös kiszerelésben is kapható:
A 280 ml-es kartusos kiszereléshez egy szilikon kinyomó pisztolyra és a Mapestop Cream Tool 280 injektálócsőre van szükség.

A 600 ml-es hurkás kiszereléshez egy kinyomópisztolyra (pl. a Mapei Gun 600 Pro) és a Mapestop Cream Tool 600 injektálócső szükséges.

A 20 kg-os vödrös kiszereléshez egy zsírzópisztolyra van szükség.

 

Honnan tudjuk, hogy a problémás falhoz mennyi anyagra van szükség?

Az anyagszükséglet függ az aljzat típusától és a falazat vastagságától. Az alábbi táblázat segítségével kiszámolhatjuk, hány darab termék szükséges egy folyóméter falazat kezelésére, a falazat vastagságától függően:

 

Mennyi időt kell várni a Mapestop Cream használata után, hogy felvihető legyen a szárítóvakolat rendszer?

A krém használata után várjunk egy hetet, és csak ekkor kezdjük el a szárítóvakolat rendszer készítését.