Fix rögzítésektől a gyenge tapadásig

A lapokból álló LVT ( modul vinil ) és SPC burkolatokat egy új generációs burkolat típusoknak tekintjük, újdonságnak a melegburkolatok világában. Ezek a modul burkolat fajták az utóbbi években komoly konkurenciát állítanak tekercses burkolatoknak, laminált padlónak a fa parkettának és a különböző kerámiáknak. Forradalmi gondolat … vagy mégsem?


 


Ha jól belegondolunk már évtizedek óta ismertek a modul PVC és szőnyeg burkolatok, csak a jellemző alkalmazásuk nem a lakossági, hanem a közületi piacon történik. Lakossági szinten nincs rajtuk akkora figyelem, mint az LVT burkolatokon, pedig számos előnyük miatt irodákba és irodaházakba gyakran találkozunk velük. A lábakon álló álpadlók alatt jellemzően felmerülő igény a vezetékek elvezethetősége, majd későbbi felhozhatósága a burkolatok szintje fölé. Fontos tehát, hogy az álpadló lapjaira ilyenkor ne bontathatatlanul ragasszuk le a modul szőnyeget vagy PVC-t, hanem az a későbbiekben visszaszedhető és újra telepíthető legyen. Ehhez pedig különleges ragasztóra van szükség!

A modul PVC-k és szőnyegek használatának évtizedes hagyományai vannak, ami azonban más anyagokat és technológiákat követel meg, mint egy hagyományos tekercses burkolat ragasztása! A ragasztónak ilyenkor olyan erővel kell ragadnia a burkolathoz, ami stabilan rögzíti a szőnyeget, azonban a szőnyeg visszaszedésekor annak a hátoldalát nem tépheti le, tehát nem sérülhet meg. És ez szőnyeg fajtánkként más és más tapadóerőnél történik meg. Pl. egy un. komfort hátoldallal rendelkező szőnyeg puha hátoldala sérülékeny, egy keményebb nehezebben ragasztható PVC hátoldalhoz pedig nagyobb tapadóerőre, erősebb tapadásra van szükség.

Egyszerűnek tűnik, de joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez vajon azt is jelenti, hogy minden szőnyeghez más és más ragasztóra van szükség? Egyáltalán nem! A Mapei számos fixáló ragasztóval rendelkezik, köztük ez a két termék is, amelyekkel széles határok közé állíthatjuk a ragasztó tapadóerejét egészen a fix rögzítéstől a gyenge tapadásig!

Az ULTRABOND ECO FIX nyomásérzékeny fixáló ragasztó tapadóereje erősen függ a felhordás módjától és a ragasztó hígításától. Minél vékonyabb rétegben és nagyobb hígításban hordjuk fel a ragasztót, annál inkább gyengébb lesz a tapadása. Az ULTRABOND ECO TACK , a Mapei másik fixáló terméke egy másik problémát is képes megoldani! Általában egy irodai környezet hőmérséklete állandó. Ezért a modulszőnyeg vagy PVC hőtágulásból adódó méretváltozással nem kell számolni. Azonban előfordulhat, hogy a hőmérséklet egyes helyiségekben vagy területeken változik és ez okozhat méretstabilitási problémákat. Ezt hivatott kiküszöbölni az ULTRABOND ECO TACK, ami magasabb hőmérsékleten is stabil tapadást biztosít, ezzel gátolva a burkolat méretváltozását! Az egyszerűnek tűnő és megszokott megoldások nem maguktól jönnek. A háttérben évtizedes tapasztalat, kivitelezői rutin és kiváló termékek állnak, amik biztosítják a burkolatok stabilitást és tartósságát. Melegburkolati területen bátran támaszkodhat a Mapei hátterére és alkalmazástechnikai gárdájára!