Folyóka szakszerű kialakítása

A feszített víztükrű medencék körüli folyóka összeér a bukóéllel, ami a medenceszél ferde síkja. A ferde síkban képzett bukóél célja, hogy megtörje az érkező vízhullámokat. Ugyanakkor ez a ferde felület egy tökéletesen vízszintes síkkal csatlakozik a körbefutó folyókához, s így jön létre a valóban feszített víztükör.
A medenceszél egy ferde sík, ami a víztől kifelé emelkedik. Még akkor is van egy 1 vagy 0,5 cm emelkedés, ha például egy 30 cm-es rácsot helyezünk itt el. Ha nem ferde a kialakított medenceszél, akkor a víz túlfolyik rajta, amitől a medence körüli járófelületek tocsognak. Ennek leggyakoribb javítása a következő: a folyókát az előírt rétegrend szerint ki kell egyenlíteni úgy, hogy a belső felületet a benne elhelyezkedő összefolyók felé lejtetjük.

 

Mire kell mindenekfelett odafigyelnünk?

 

1. Kiemelkedően fontos, hogy a folyóka burkolása, festése, szigetelése tökéletes legyen. Akár burkolva, akár festve van a rácstartó rész, egy kis vállat kell képezni, hogy a rács tökéletes szintbe kerüljön a bukóéllel. Fontos, hogy ha bárki rálép, a rács ne süllyedjen meg. A folyóka burkolása sem lehet fogas! A síkpontossággal érhető el a jó tisztíthatóság is, mivel jóval könnyebb tisztán tartani a pontos illesztéseket és csomópontokat.

folyoka

 

folyoka

2. A folyóka szigeteléséről is szót kell ejtenünk. Nem egy olyan medence létezik, amit azért kell javítani, mert a folyókán keresztül elszivárog a víz. Egy folyókát például hiába betonozunk két rétegben, ha az új betonréteg nem tapad kellő tökéletességgel az első rétegre, és a kettő között elfolyik a víz. Ha ilyenkor szigetelőréteget is kiépítünk, nagy biztonsággal akadályozunk meg minden elszivárgást.

 

3. Nyomáspróbák: a betonozás után mindig végezzünk vízpróbát. A szigetelés után a vízpróbát ismételjük meg. Amennyiben a két nyomáspróba sikeres, ez esetben már biztosak lehetünk a vízzárásában.

 

folyoka

A folyóka kialakítása két féle rendszerű lehet. A leggyakoribb a finn rendszerű. Ez előírja, hogy a bukóélnek és a medenceszélnek ferde felülete legyen, még akkor is, ha ezt csak egy-két sor burkolat alkotja. A másik rendszer a Wiesbadeni rendszer, amikor a folyóka készre gyártott kerámia elemmel van kiképezve. Mivel a kerámiát égetik, az az égetés közben zsugorodik, vetemedik, ezért nagyon figyelmesen össze kell válogatni, hogy az elemek pontosan illeszkedjenek, és tökéletesen síkban legyenek. A Wiesbadeni rendszer esetében talán még fontosabb, hogy tökéletesen formázzuk a folyókát, és a kent szigetelés is hibátlan legyen.