Hogyan érjük el a beton gyors kötését?

A betongyártás egyik legfontosabb problémájára adnak megoldást a Mapei kötésgyorsító betonadalékszerei. Mikor van rájuk szükség? 



Amikor a rendelkezésre álló alapanyagokból nem tudjuk elérni, hogy egy számunkra szükséges határidőre a beton elérje a megfelelő szilárdságot! Jellemző helyzetek egyike, amikor a beton terítését követően, másnap már terhelni szeretnék az aljzatot, vagy a felületnek már járhatónak kell lennie, a falakat szeretnék már zsaluzni, hogy haladjanak a kivitelezéssel. 

A kihívás még nagyobb, ha beáll a hideg időszak. Hideg időben, amikor a környezeti hőmérséklet 0 °C felé közelít, sőt akár beállhat a fagy is, újabb feladatok merülnek fel. Ilyenkor azon túl, hogy a kötés teljesen leáll, az alacsony hőmérséklet miatt a keverővíz megfagy a betonban, a fagyás pedig roncsolja a már kialakult cement kristályokat.


Érdemes tudni, hogy ilyenkor is van megoldás!  


A kötésgyorsítók megnyitják a lehetőséget a „téli betonozás” felé, Magyarországon az európai szabványban nem létező, „fagyásgátló” nevet kapták. Figyelembe véve a betonok nagy tömegét és a gyorsabb kötéskor felszabaduló hőt, a kötésgyorsítók biztosítják a kivitelező számára a hűvös időjárási körülmények között végzett ütemes munkát. Persze ez csak akkor igaz, ha a téli betonozás egyéb szabályait is betartjuk. 

Hogyan alkalmazzuk őket?


Az új MAPEFAST CF1 és a MAPEFAST CF/L jelentős segítséget nyújthat Önnek a betonozáshoz. Lehetőleg a betonba az ilyenkor előnyös 42,5-es cementeket válasszuk, a keverék vízcement arányát csökkentsük le, és ne alkalmazzunk a kötést késleltető mellékhatással bíró folyósító adalékszert! A betonkeverékhez mindig a termékismertetőben leírt mennyiségben kell adagolni ezeket az adalékszereket, általában a cement mennyiségének 1-2%-ig. Jó tudni, hogy a különböző kötésgyorsítókkal különböző eredményeket érhetünk el!

A Mapei kötésgyorsítói a MAPEFAST és a MAPEQUICK termékcsaládokba tartoznak. Ezek a termékek a legextrémebb feladatokat a lőttbetonok esetén látják el. Ilyenkor ugyanis már néhány perc alatt meg kell kötnie a betonnak ahhoz, hogy a következő réteg felhordható legyen! Az egyszerűbb fagyásgátló termékek hatása kisebb, míg a magasabb minőségű termékek valóban extrém eredményekre képesek, így adott helyzeti igényeknek megfelelően alkalmazhatja őket! 

Ha elakadt a kivitelezés során, vagy bizonytalan, hogy melyik Mapei megoldás lenne a munkájához a legmegfelelőbb, éljeningyenes és szakszerű szaktanácsadó szolgáltatásunkkal ide kattintva!