Hogyan fugázzunk helyesen cementes fugázóval?

Erre az egyszerű kérdésre, aki a burkolásban kicsit is jártas, könnyen rámondja, hogy „ezt mindenki tudja”. Mégis sok fugázással kapcsolatos probléma merül fel, és ezek megvitatásakor már nem is egyértelmű a válasz. Járjuk hát kicsit körbe a kérdést! 

Talán a legjellemzőbb jelenség fugahibára a fuga nem megfelelő színe. Sajnos, ha már kész a fugázás és nem egyezik a fugaszín az elképzeléssel, akkor csak a kikaparás, vagy az átfestés jöhet szóba. Ennek elkerülése érdekében készítsünk próbafugázást! Mutassuk meg a tulajdonosnak, hogy milyen lesz a fugakép a kivitelezés után!

Inkább dobjunk ki pár kiló fugaport, mint hogy vakarjuk a fejünket akkor, amikor a tulajdonos a munkánk végeztével azt mondja, hogy: „Márpedig én nem ilyet akartam!”  A napokig fugázatlan burkolatot könnyen megszokja a tulajdonos szeme. Az ilyen felület mindig sötétebb hatású a végső képnél, függetlenül attól, hogy világos vagy sötétebb lappal dolgozunk. Amikor végül kifugázásra kerül, teljesen megváltozik az összkép, és ha nem végzünk próbafugázást, akkor csupán ekkor dől el, hogy a fugaszín jó választás volt-e vagy sem.

Amennyiben homogénebb felületi megjelenést szeretnénk, fontos, hogy a kiválasztott fuga teljesen harmonizáljon a burkolólap színével. Ugye milyen egyszerűnek tűnik ez? Mégis hányszor halljuk, hogy a fugázás után csalódást okoz a fuga árnyalata, vagy hogy eltér a színe attól, ami a csomagoláson látható. Ez is csak azt mutatja, hogy a próbafugázás mennyire hasznos tud lenni. 

Egy másik jellemző probléma, amikor a tulajdonos megveszi a vágott élű burkolólapot, és azt várja, hogy a fuga síkban lesz a burkolólap felszínével. Holott ezt nem olyan egyszerű, vagy inkább azt mondanám, hogy lehetetlen megvalósítani. A próbafugázás megmutatja a fugaképet, alkalmat ad a gyarkorlásra is, és a tulajdonossal is megbeszélhetjük, hogy mit tudunk elkészíteni. 

A bekeverés is lehet hibaforrás. Ilyenkor érdemes arra odafigyelnünk, hogy még ha csak néhány kg ragasztót is használunk, azt géppel keverjük be, mert akkor lesz igazán krémes, és sokáig bedolgozható! Bezzeg a fugából képesek vagyunk több kg-ot is összekeverni kanállal… Ráadásul még egy kicsit hígítunk rajta úgy, hogy könnyebb legyen bekeverni, és bedolgozni is. Természetesen ez a gyakorlat helytelen. Használjunk keverőszárat! 

A gyárilag előírt vízmennyiséggel bekevert fugázó géppel keverve könnyedén elérhetjük a krémes állagot, és végtermékünk tovább marad bedolgozható, mint kézi keverés esetén! Ha túl hígítjuk, tehát minél több felesleges vizet használunk, annál kevésbé fog hasonlítani a színmintához az elkészült fugakép. Minél kevesebb vízzel dolgozunk úgy a bekeverésnél, mint a lemosásnál, annál mélyebb lesz a kész fuga színe is. 

A szélsőséges időjárási körülmények is okozhatnak fejtörést. Hiába van hajnalban megfelelő idő egy terasz fugázásra, ha a lemosás után két órával elkezdi erősen sütni a nap a száradó fugát egészen estig. Ez esetben szinte biztosak lehetünk abban, hogy összevissza fog repedezni a fugaanyag, és még az is lehet, hogy megég a felülete, s ezért nagyon alacsony lesz a szilárdsága! 

Téli időben pedig, például egy fűtetlen lakásban, ahol magas a páratartalom, s az ráadásul lecsapódik a burkolatra is, sőt, csak nagyon lassan köt ki a fuga, ha ugyan teljesen kiköt! A tetejében jó eséllyel el is fog színeződni esetek, amikor nemet kell mondanunk, mert nem biztosítható a jó minőség! Ha valami nem jól sikerült, a tulajdonos ugyanis azt fogja majd mondani: „Maga a mester, magának kellett volna tudnia, hogy nem lesz ez jó”! 

3D felületű lapok. Egyre divatosabbak a fa mintás, 3D felületű burkoló lapok. Nehéz lehet egyszerre dolgozni a fugaárkokban, és a felületi mélyedésekben! Az utóbbiak keskeny mélysége miatt hamarabb megszárad a fugaanyag, így amikor a fuga hézagban moshatóvá válik a fugázó, a lap bordáiban már jobban megkötött az anyag. Mit tesz ilyenkor az egyszeri kivitelező, ha nem készített előzőleg próbát? Megijed, és bő vízzel, jól megnyomva a nyeles szivacsot, elkezdi gyorsan lemosni a fugát. A végeredmény: egy túlmosott, mély fugakép, ami jellemzően még köszönőviszonyban sincs a fuga kívánt színével! Mi lett volna a megoldás? Az, ha egy tisztító filccel kezdené a fuga strukturálását, akkor a filc nem mélyítené ki a fugát, és nem lenne szükséges a sok lemosó víz alkalmazására sem! 

Rengeteg ilyen speciális helyzetet lehet találni. Ha nem vagyunk elég figyelmesek, nem lesz megfelelő a fugázó színe, szilárdsága és felületi megjelenése. Mivel kezelhetjük a problémák többségét? Próbafugázással! Ne sajnáljuk rá az időt, miként a hibát kijavítása sokkalta nehezebb, mint azok megelőzése!

További fugázási tippekért tekintse meg szakmai videóinkat!