Így lesz tökéletes a melegburkolat!

Hidegburkolatok fektetése során 1-2 mm egyenetlenség eltűnhet az ágyazóhabarcsban, de mi a helyzet a melegburkolati ragasztóknál?

Technológiai biztonság a melegburkolásban

Többféle buktatóval találkozhatunk ilyenkor, pl. az aljzat nagy vízfelvevő képessége okozhat kis apró gödröket, vagy pl. a kiegyenlítő anyag túlzottan gyors vízvesztése is eredményezhet felületi hullámosodást terüléskor. Ez utóbbi akkor is megjelenhet, hogyha túl vékonyan használjuk önterülő aljzatkiegyenlítőket és ennek okán az nem képes „kifeszülni”.

melegburkolás

A melegburkolatok fektetése előtt ajánlott az esztrichek és vakolt falak felületeit elsimítani, kiegyenlíteni. A legjobb terülőképesség esetén is előfordulhat ugyanis hullámosodás a felületen, ami, ha szemmel nem is látható, de mérésekkel kimutatható! Figyelmen kívül hagyásuk főként a fényes felületű burkolatok esetében okoz esztétikai hibát. Ezeknek a hibáknak a kiküszöbölésére és a ragasztók jobb tapadásának biztosítására a profi burkolók, a felületeket a ragasztás megkezdése előtt felcsiszolják.

Ehhez a munkafolyamathoz nem elég az, hogy a felület járható, mivel megfelelően szilárdnak is kell lennie! Mivel a hosszú várakozási idő sok pénzbe kerülhet, a puha felületet pedig csak maszatolni lehet, így a csiszolhatóság, mint tulajdonság – igen fontos szempont.

A kötőhidak alkalmazása főként a nem szívó vagy nedvességre érzékeny aljzatok esetében mérvadó, mert fontos szerepet töltenek be a kiegyenlítő anyagok tapadásában. Ilyenek az ECO PRIM GRIP vagy az ECO PRIM T diszperziós alapozók. Vagy képezhetnek olyan réteget is, amelyek kifejezetten a nedvességre érzékeny, pl.: fa vagy magnezit esztrich felületi kiegyenlítését teszik lehetővé, mint pl. a MAPEPRIM SP két-komponensű műgyanta bázisú alapozó.

Az alapozók fontosságáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ami nagy hiba! Tudjuk, hogy minden rendszer csak olyan erős lehet, mint a leggyengébb láncszeme, így egy rosszul megválasztott vagy alkalmazott alapozó tönkre is teheti teljes munkánkat! Kis László, alkalmazástechnikus kollegánk előadásából, videónkban most megtudhatja, hogy az egyes aljzatokra mely Mapei alapozók alkalmazhatóak, és hasznos tippeket kaphat felhasználásukhoz is!