Kent vízszigetelő rendszerek

„Ülök az irodában és azon gondolkodom, hogy ma már a hidegburkolatok alatti különböző anyagú alternatív vízszigetelő rendszerek elengedhetetlen tartozékai a hajlaterősítő szalagok, melyeket megjelenésük idején sokáig és sokan felesleges pénzkidobásnak tartottak. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy többen vannak, akik ezt még ma is így gondolják.” - Juhász Nagy János, alkalmazástechnikus, Mapei Kft.


 

Mire is valók a hajlaterősítő szalagok?
Beépítésükre a különféle kenhető vízszigetelések folytonosságának biztosítására van szükség, elsősorban belső sarkokban, padlók és falak vagy falak és falak találkozása mentén.

Mégis miért gondolják néhányan, hogy elhagyhatók?
Azért, mert látszólag jó megoldást jelent számukra könnyedén, ecsettel, spaklival vagy más simító eszközzel folytonosan bekenni a szigetelést a sarkokba. Olykor, még a macerásabb megoldást is választják, amikor üvegszövet hálóval erősítik meg a negatív sarkokba bevitt kent vízszigetelést. Csakhogy ezeken a helyeken sem az üvegszövetháló, sem a kent vízszigetelő anyag nem tudja ellátni az itt szükséges feladatot. Hiszen nem elég a folyamatos felszín egyszeri biztosítása, hanem a más-más irányú síkok.
A különböző síkok találkozásánál más-más irányú mikromozgások keltenek nyíróerőt. Így ezek nem húzással, hanem nyírással veszik igénybe a kent szigetelés rétegét, amit az csak ideig-óráig képes elviselni. Továbbá a kenegetésből eredően igen nehéz beállítani a sarkokban a kent szigetelőanyag rétegének megfelelő vastagságát, és a túl vékony vagy a túl vastag réteg is a vízszigetelés folytonosságának megszakításához vezethet. A hajlaterősítő szalagok alkalmazása, a megfelelő termékhasználat és alkalmazástechnikai előírások mellett, valóban a tartósan és hibátlanul működő kent vízszigetelés garanciája lehet.
Mi alapján válasszuk ki a megfelelő hajlaterősítőt?
 

MAPEBAND


Széles körben alkalmazható termék, külső és belső terekben, medencékben egyaránt. Anyaga lúgálló, így valamennyi típusú vízszigetelő anyaghoz megfelelő, a lúgos kémhatású MAPELASTIC, MAPELASTIC SMART és MONOLASTIC szigetelő habarcsokhoz, valamint a folyékony fóliákhoz is, mint a MAPEGUM WPS vagy MAPELASTIC AQUADEFENSE. A MAPEBAND elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a szövet szegélyét teljesen beágyazzuk a szigetelőanyagba. Dilatációk kialakításánál alkalmazva, líraképzéssel kell elhelyezni. Üvegmozaik burkolatok esetében a viszonylag széles, gumírozott közép miatt alkalmazása nem javasolt. Ilyen esetben a sarkakat le kell kerekíteni.
 

MAPEBAND PE 120


A MAPEBAND PE 120 az előírt alkalmazási területen belül kiválóan teljesít. Folyékony fólia esetén így zuhanyzókban, fürdőszobákban, konyhákban kiváló kiegészítője a használtvíz elleni vízszigetelésnek. Kültéri használatát nem javasoljuk, mert csak -5°C az üzemi hőmérséklet alsó határa. A termék nem lúgálló, ezért a cement alapú vízszigetelő habarcsokhoz nem alkalmazható.
 

MAPEBAND EASY


Azoknak, akik egy univerzálisan beépíthető szalagot keresnek. Gumírozott fólia hordozórétegének mindkét oldalán nemszőtt szövet található. Ez a megoldás teljes felületű ragasztást tesz lehetővé. Így a termék kiválóan használható mozaik burkolatok esetében is a hajlatok és a dilatációk mentén egyaránt. Megfelelő választást jelent belső és külső terekben, medencékben, cement alapú vízszigetelő habarcsok vagy folyékony fóliák esetén. Sőt dilatációs hézagok esetén nem kell lírában belehajtani a résbe, elegendő a hézag fölött láthatónak meghagyni a középvonalat jelző csíkot.
 

MAPEBAND SA


Különlegessége, hogy öntapadó hajlaterősítő szalag. Medencéken kívül bárhol megállja a helyét. Hogyan kell beépíteni? A burkolat fektetésére alkalmas, száraz felületre közvetlenül, a szigetelőanyag előkenése nélkül tapad. Alkalmazása ezért rendkívüli módon egyszerű és gyors. Nincs szükség kiegészítő sarokelemekre sem, sőt a helyszínen pillanatok alatt készíthetők belőle más szalagfajtákhoz is alkalmazható kiegészítő elemek. Öntapadó tulajdonsága egyedülálló módon teszi lehetővé a korábban felsorolt vízszigetelő anyagok csatlakoztatását fém és műanyag felületekhez, mint például a bádogos szerkezetek horgany, vagy horganyzott szegélyelemek, vagy a műanyag nyílászárók küszöbrészei, melyek mentén nincs lehetőség 5-6 cm széles felhajtott szegély elhelyezésére, ragasztására.
 

MAPEBAND TPE

 

Főként nagyobb méretű medencék esetén fordul elő, hogy szerkezeti dilatáció mentén kell a vízszigetelés folytonosságát biztosítani. Ezekre az esetekre, plusz negatív oldali víznyomás esetén, a MAPEBAND TPE szalagot kell alkalmazni. Teherbíró képessége lényegesen nagyobb és a szerkezete is eltérő az előzőekétől. Kétféle szélességben kapható a várható mozgások mértékének megfelelően. Az aljzathoz ADESILEX PG4 epoxy habarccsal kell rögzíteni, és ennek a beágyazó felső rétegét 0,5 mm szemcseméretű száraz kvarchomokkal kell meghinteni a szigetelő réteg jobb tapadása érdekében.

Hajlaterősítő szalagok toldása


A hajlaterősítő szalagok toldására, sarokelemek csatlakoztatására általában az ADESILEX LP kontaktragasztót kell használni. Kivétel ez alól a MAPEBAND SA. A MAPEBAND EASY-t pedig lehet kontaktragasztóval is toldani, de teljes felületű szövetborítása miatt az alkalmazott szigetelő anyag is megfelelő.

Hogyan állítsuk össze a megfelelő vízszigetelőrendszert?


A vízszigetelő anyagokat minden esetben a várható terhelés és a szigetelés elhelyezkedésének megfelelően kell megválasztani. Miután a szalagok is eltérő tulajdonságúak, azok előnyeit és korlátait is figyelembe kell venni kiválasztásuk és beépítésük során. Ne felejtsük el azt sem, hogy a MAPEBAND SA tökéletes kiegészítő termék lehet más szalagokkal készülő hajlaterősítések esetén, ha azokat műanyag nyílászárókhoz, vagy fémszerkezetekhez kell csatlakoztatni. Ha elakadt a kivitelezés során, vagy bizonytalan, hogy melyik Mapei megoldás lenne a munkájához a legmegfelelőbb, akkor éljen az ingyenes és szakszerű, szaktanácsadó szolgáltatásunkkal ide kattintva!