Kérte már Tőled is a megrendelő, hogy a lapokat fuga nélkül fektesd?

Wágner Gergő, alkalmazástechnikus írása

 

Manapság, ha betérünk egy szakkereskedésbe, a hideg-burkolólapok kiválasztásakor Kánaánba csöppenünk. Nagyon szép, igényes és különböző nagyságú, minőségű burkolólapokkal találkozunk. Ilyenkor a burkolólapokat szemlélve, és az építési helyszín adottságaira gondolva, rengeteg kérdés merül fel. Az egyik rendkívül fontos kérdés a fuga szélességének kérdése.

 

Igen sokszor találkozom olyan elképzeléssel, amikor a megrendelő „nulla fugával” szeretné a burkolatát, ugyanakkor a milliméter közeli hézagba mégis szeretne valamilyen hézagkitöltőt beerőszakolni, s ezt kéri is a kivitelezőtől. Ez az igény főként lézer-vágott, élcsiszolt, rektifikált (méretpontos) lapok esetén a legelterjedtebb, ahol minél kisebb fugát óhajt a megrendelő.

A megrendelőnek természetesen nem kell tudnia, hogy a lapok mérete nem 100%-ban egyforma. A kivitelezők azonban tapasztalatból tudják, hogy még egy dobozon belül is van méretpontatlanság, ami a másod és harmad osztályú termékek esetében milliméteres különbségeket is jelenthet. Az ilyen lapokból lerakott fuga nélküli, szoros illesztéssel fektetett burkolat nem szép, nem esztétikus, tehát a kivitelezőnek tudnia kell érvelnie ilyenkor az elképzelés ellen, éppen a megrendelő érdekében.
A szoros illesztést, illetve a fuga nélküli fektetés igényét mérlegelni kell egy másik szempontból is. Az égetett kerámialapok, a greslapok, természetes kövek, üvegmozaikok hőre változtathatják méretüket. Az ezekből készült burkolat a fugahézagnak köszönhetően képes az alakváltozás következtében fellépő feszültséget levezetni, leépíteni.

Mi következik a két fenti mérlegelésből? Az, hogy a fugahézag nélküli burkolás nem írható elő egy kivitelezés előtt, s hogy 2 mm-nél kisebb fugaszélességet ne alkalmazzunk.

 

Nézzünk egy tipikus feladatot

 

Egy kivitelezés előtt szakmai kérdéssel fordultak hozzám. 60x15 cm-es famintás lappal készült burkolni a szakember, beltérben, padlófűtéses aljzaton, egyharmados eltolással, kötésben. A kérdés az volt, hogy mekkora a legkisebb fugaszélesség, amit használhat?


A burkolat mérete, valamint a lerakás módja azt jelezte, hogy a burkolat nem lesz képes a hőtágulásból eredő feszültséget olyan könnyen levezetni, mint egy sima hálós szerkezetű burkolati képpel rendelkező felület.  Ezért a biztonságos fugaszélesség legalább 4-5 milliméteres kell legyen, amit javasoltam is a kérdezőnek.

 

Milyen más esetekben kell alaposan megfontolni szélesebb fugahézag alkalmazását?

 

Teraszok esetén, különösen, ha sötét a burkolat és a terasz benapozottsága is magas, a lapok rendkívüli módon felmelegedhetnek. Egy nyári zápor esetén azonban hirtelen le is hűlnek. Ilyenkor hősokkot kap a felület, és nem csak a lapok, hanem a fuga is! Ezért kiemelten fontos a megfelelő fugaszélesség, legalább 5 mm-es szélesség alkalmazása. Fugaanyagként pedig az ilyen szélességű fugahézagok tömítésére is alkalmas, rugalmas, vízlepergető, gombásodásálló és gyorskötő fugaanyagot, az ULTRACOLOR PLUS-t ajánlom.

Összességében tehát kimondhatjuk, hogy fuga nélküli hidegburkolati módszer nem létezik, s hogy a fugának nem csupán az esztétikai megjelenésben, hanem a burkolat mechanikai minőségében is óriási szerep jut!