Kisokos aljzatkiegyenlítők kiválasztásához!

Milyen szempontokat érdemes átvizsgálni aljzatkiegyenlítők kiválasztásakor? Pl. hogy..

- Hol helyezkedik el, milyen helyzetű és milyen anyagú a fogadó felület?
- Milyen burkolat kerül a felületre?
- Mekkora és milyen jellegű a várható terhelés? 
- Mennyi idő múlva kerül rá a burkolat és jelentkezik a használat során fellépő igénybevétel?
- Van igény az egészséges környezet megóvására, a fenntartható termékek kiválasztására? És így tovább, és tovább...

Fontos tudni, hogy a melegburkolásnál elsősorban a vékony kiegyenlítés a jellemző. A kiegyenlítő réteget átcsiszolják, hogy a felület teljesen sima legyen, illetve az esetlegesen belekerülő szennyeződések ne jelenjenek meg a melegburkolat felületén. A hidegburkolásnál inkább jellemző a „vastagabb” kiegyenlítés. Ennek oka a nagyméretű lapok elterjedéséből adódik. Ebben az esetben nem elég az aljzat húzásnyomainak, kisebb-nagyobb szintkülönbségek kiegyenlítése, hanem a teljes felületnek síkban hibátlannak kell lenni. Itt is jellemző, hogy minden terméknek megvan a jellemző alkalmazási rétegvastagsága, szilárdsági adata, amit a burkolat típusához, illetve a kiegyenlítési réteg vastagságához kell igazítani.

kiegyenlítő

Vízszintes felületek népszerű kiegyenlítői

Legkeresettebb termékeink a vízszintes felületek kiegyenlítéséhez, az 1-10 mm közötti vastagságban felvitt ULTRAPLAN  12 óra múlva, vagy a ULTRAPLAN ECO 12-24 óra múlva, illetve az ULTRAPLAN MAXI 3 és 40 mm között használva, 24-72 óra múlva burkolható! Mindhárom termék kiválóan alkalmas bármely melegburkolati anyag fogadására legyen az PVC, linóleum vagy ragasztott parketta. A hidegburkolatokhoz ajánlott kiegyenlítőink a következők: ULTRAPLAN RENOVATION, ULTRAPLAN, ULTRAPLAN ECO és PLANEX.

Mihez nyúljunk, ha fontos, hogy aljzatunk mielőbb csiszolható, burkolható legyen?

Vannak olyan helyzetek, pl. csúszás a kivitelezésben, vagy sürgős munka, amikor ez a rövidnek mondható burkolhatósági idő is sok! Ilyen alkalmakra rendelkezésre áll az ULTRAPLAN FAST TRACK mely a burkolat típusától függetlenül normál hőmérsékleti és levegő páratartalom esetén (!) 2 óra múlva csiszolható és burkolható.

Helyzetek, amikor a kiegyenlítés nem önterülő anyagot igényel…

Ilyen lehet egy nem szándékolt mélyedés éppen a kiegyenlített felületen (belépés) vagy például lépcsők és pillérek szélei. Az ilyen esetek korrigálására két anyagot ajánlunk: Az első a NIVORAPID, 3 és 20 mm közötti rétegvastagságban, a másik a PLANIPATCH 0 és 10 mm közötti vastagságban. Utóbbinak nagy előnye, hogy „nulla” vastagságra csiszolható. Mindkét anyag tixotrop, vagyis függőleges használatuk is lehetséges! Ha két anyagot LATEX PLUS rugalmasító adalékkal keverve használjuk, akkor fa, fém, megmaradó PVC, linóleum vagy tűfilc padlószőnyeg felülete is kiegyenlíthető velük.

Végezetül térjünk vissza az ULTRAPLAN ECO -hoz, ami egy EC1 besorolású, vagyis igen alacsony illóanyag kibocsátású termék. Az ULTRAPLAN ECO használata tehát a környezettudatos kivitelezések esetén is ajánlott.

Szaktanácsot kérne egy adott munka megoldásához? Írja meg nekünk kérdéseit a szaktanacs@mapei.hu címen és szakértő kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot!