Medenceburkolás: tudnivalók és gyakorlati tanácsok kis és nagy projektekhez

A medenceburkolás olyan terület, amely sok burkoló szakember számára kihívást jelenthet. Ám ha a megfelelő alapok és technikák már megvannak, a kisebb munkák lehetőséget kínálnak a fejlődésre és a tapasztalatok gyarapítására. Csokorba szedtük a medenceburkolás alapvető lépéseit és kulcsfontosságú tényezőit, legyen szó egy kis családi ház medencéjéről vagy nagyobb projektekről.

 

Kiegyenlítés

A vasbeton medencetestek gyakran nem alkalmasak közvetlenül burkolásra. A síkpontosság és pontos kiegyenlítettség elengedhetetlen a tartós burkolat kialakításához. Ezen a ponton a PLANITOP FAST 330 állékony kiegyenlítőanyag segítségével tudunk javítani a felület minőségén. A medence aljzatánál a PLANITOP FAST 330 mellett a TOPCEM PRONTO szárazesztrich is ideális megoldás lehet, különösen a megfelelő tapadóhíd biztosításával.

 

Vízszigetelés

A vízszigetelés nélkülözhetetlen lépése a medenceburkolásnak. A MAPELASTIC kenhető vízszigetelővel két rétegben kell bevonni a kiegyenlített felületeket. Nagyobb terhelésnek kitett területeken érdemes üvegszövet hálót (MAPENET 150) alkalmazni a jobb stabilitás érdekében, valamint a megfelelő MAPEBAND EASY hajlaterősítő szalagok és kiegészítők beépítése a falcsatlakozásokhoz és csőáttörésekhez.

 

 

Burkolatragasztás

A kiválasztott ragasztó típusa a burkolat és a medence elhelyezkedésétől függ. Üvegmozaikhoz például a KERABOND T és ISOLASTIC kombinációja javasolt, míg kültéri kerámiaburkolathoz a KERAFLEX S1 lehet megfelelő. Kis belső medencék esetén az ADESILEX P9 ragasztó is megfelelő választás lehet.

 

Fugázás és hézagtömítés

A fugázás során az ULTRACOLOR PLUS vagy a KERAPOXY epoxigyanta alapú termékeket használhatjuk. A falcsatlakozások és egyéb hézagok tömítésére a MAPESIL AC penészedésálló, rugalmas szilikon ajánlott.

 

Új szakterületen mozoghatsz otthonosan!

A medenceburkolás alapvető lépéseit megismerve, most már bátrabban mondhatsz igent a kisebb-nagyobb projektekre. Fontos azonban, hogy minden lépést szakszerűen és a megfelelő anyagokkal végezzünk el. 
A vízszigetelés és a burkolatragasztás különösen kritikus szerepet játszik a medence hosszú távú tartósságában és esztétikájában. 


Ne felejtsük el a megfelelő szabványokat és előírásokat betartani a minőségi munka érdekében! A medenceburkolás területe izgalmas és kihívásokkal teli lehet, de az eredmény mindig megéri a befektetett munkát és energiát.
 

 

 

Felhasznált MAPEI termékek: