Melyik kent vízszigetelést alkalmazzuk nagy vízterhelés esetén?

Wágner Gergő alkalmazástechnikusunk írását olvashatja.

Sok szakemberrel találkozom, akik aggódva fordulnak hozzám segítségért, mert épp egy teraszt vagy egy épített zuhanykabint szeretnének burkolás előtt vízszigetelni. Szeretnék a legjobb segédanyagot kiválasztani, de a bőséges kínálat zavarba ejti őket! A Mapei kínálatában találunk egy egykomponensű szigetelést, amit a köznyelv folyékony fóliának hív.

Ez a MAPELASTIC AQUADEFENSE, ami tökéletesen megállja a helyét családi házas környezetben, zuhanykabinokban és kültéri teraszoknál is. Medencék, ipari zuhanyzók esetén, ahol komolyabb vízterhelésnek van kitéve a felület. A szakemberekben felmerül, hogy nem lenne-e jobb megoldás egy kétkomponensű vízszigetelés.
Igen, ezekre a helyekre valóban a kétkomponensűek a megfelelők. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a kétkomponensű kenhető vízszigetelő anyagokkal nehezebb dolgozni, érzékenyebbek a melegre, könnyen rákötnek a szerszámra. Tény azonban, hogy messzemenően strapabíróbbak.

Melyik az a termék, amely megoldja minkét kérdéskört?


Egykomponensű és egyszerű vele a munka, ugyanakkor nem marad el tartósságban és erőben a kétkomponensű társai mögött. Ez a MONOLASTIC. Mindenekelőtt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a MONOLASTIC medencék esetén nem ajánlott. Minden egyéb építés esetén azonban, ahol nagyobb vízterhelés miatti kenhető vízszigetelésre van szükség, kifejezetten alkalmas és tartós megoldást jelent

Mit érdemes még tudnia kivitelezőként a MONOLASTIC-ról?

A 20 kg-os zsákos kiszerelés vízzel bekeverve kiválóan bedolgozható pasztát alkot, amelyet könnyű felhordani simítóval, hengerrel vagy ecsettel, még függőleges felületre is.

Mint minden vízszigetelést, ezt is két rétegben kell elkészíteni. Az első rétegbe a negatív csatlakozásokban beágyazzuk a MAPEBAND hajlaterősítő szalagokat és teljes felületen a MAPENET 150 hálót. A MAPENET 150 használata növeli a rendszer repedésáthidaló képességét, valamint segíti az egyenletes rétegvastagság kialakítását. Amikor megszáradt a felvitt anyag, még egyszer át kell glettelni a felületet. A két rétegnek együttesen legalább 2 mm vastagságúnak kell lennie. A felület nedvességvesztését, kiszáradását ki kell várni. A diszperziós szigetelések bedolgozási technológiai ideje sokkal hosszabb, nehezebben száradnak a rétegek. A MONOLASTIC azonban cementes vízszigetelés, így páraáteresztő.

A helytelenül megválasztott szigetelés alkalmazása, a még ki nem száradt felületeknél páranyomásból adódó problémához vezethet, ami a burkolat leválását is okozhatja!


Mozaikburkolat esetén ezen felül kiemelten fontos, hogy a felület síkpontos legyen, és a ragasztást vékony ágyazatú ragasztóval a vízszigetelő rétegen kell elvégezni. Mindezek következtében látható, hogy mozaik ragasztásnál a könnyen bedolgozható, glettvassal felhordható MONOLASTIC, hatalmas segítséget nyújt a burkolónak a gyönyörű végeredmény érdekében!