Miért éppen terrazzo?

Erősen korosodó épületállományunk egyik legszebb burkolata a terrazzo. Eredete a római korra vezethető vissza és elsősorban Velencében volt járatos, ezért is kapta a „velencei” jelzőt. Az eredeti mész terrazzo kivitelezői, sajnos ma már nem élnek, csak néhányak ismerik a régi idők fortélyait.

Viszont, köszönhetően a fizetőképes és építészetben jártas tervezőknek, a terrazzo újra virágba szökkenését tapasztalhatjuk. Nemzetközi és hazai projektek sokasága jelzi, hogy ennek a régi eljárásnak, ma már korszerűsített eljárásaival, igen is helye van épületeink belső tereiben.

 

 

Milyen alapvető típusokat különböztetünk meg és mit miért ajánlunk a tervezők részére?

Kezdésnek vegyük a cement terrazzo burkolatot, amit a Mapei-nél ULTRATOP terrazzo-ként ismerünk. Ebben a habarcs típusban a választott adalékanyagot az ULTRATOP cementes önterülő habarcs köti össze és adja alapját a tartós burkolatnak. Természetesen a kiváló kötőanyag nem elégséges, ezért a jó előkészítés, alapozás, keverés, öntés, csiszolás, polírozás, felületkezelés és karbantartás adja meg a burkolat végső megjelenését, nem kevés élő munka elvégzése után.

Az ULTRATOP kiváló terülőképessége mellett az anyag nyomószilárdsága /28 nap után 25 N/ adja a garanciát a felület kopásállóságához és szilárdságához. Különlegessége, hogy az alapanyagok és eljárások miatt, a termékből előregyártott lépcsőkarok, falburkolatok, térbútorok is készíthetőek, akár menekülési útvonalakon lépcsőházba.

A másik igen kedvelt típus a gyanta terrazzo. Ebben a transzparens vagy színezett gyanták vállalják a kötőanyag szerepét, ami sokkal gyorsabb kötése miatt csökkenti a kivitelezési időt, valamint csökkenti az anyagvastagsággal szembeni elvárásokat /használható akár 1 cm vastagságban/. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy a gyanta, mint kötőanyag csökkenti a burkolat érzékenységét folyadékok és vegyszerekkel szemben is.

Terrazzo burkolataink, mint referenciáinkból látszik, átlépték azokat a határokat, ami beépíthetőségüket csökkenthették volna, így jelen lehetünk, zsinagógáktól kezdve templombelsőkben, de irodaházakban és hotelekben is, nem beszélve a nagy mennyiségű magánház padlóiról.

 

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, úgy keressen minket, mérnöktanácsadóink, alkalmazás technikusaink díjmentesen vállalják szakértői segítségnyújtásukat!