Mikor kötelező és miért érdemes kivitelezői felelősségbiztosítást kötni?

Az építkezések hosszadalmas, sokszereplős folyamata számtalan kockázattal, lehetséges problémával járhat. Lehet, hogy a tervezési fázisba becsúszik egy számítási hiba, ami károkat okozhat az épület struktúrájában, vagy akár az is előfordulhat, hogy a munkavégzés közben valaki megsérül. Akármilyen probléma merül is fel, azt a résztvevőknek valamilyen módon kezelniük kell, hogy csökkentsék a felmerülő káresemények következményeit. Ebben játszik fontos szerepet a tervezői- és kivitelezői felelősségbiztosítás, amely a 2016. november végén megjelent Kormányrendelet (353/2016 Kr.) alapján minden fővállalkozó számára kötelező.

 

felelossegbiztositas

 

Mindenkinek???

A hatályos jogszabály értelmében kötelező a felelősségbiztosítási szerződés megkötése:

  • Építész tervezőnek 6/A § (1) a)
  • Szakági Tervezőnek 6/A § (1) a)
  • Fővállalkozó kivitelezőnek 6/A § (1) b)

Érvényes ez az egyszerű bejelentéssel érintett lakóépületekre is, akkor, ha azt nem természetes személy és nem saját lakhatása céljából végzi. Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység például:

  • új lakóépület építése
  • meglévő lakóépület bővítése
  • lakóépület átalakítása és
  • ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés.

A felelősségbiztosítás-kötési kötelezettség kiterjed a határon átnyúló szolgáltatást végző, szabad szolgáltatás jogával rendelkező szolgáltatókra is. 6/A § (2)

 

Az alvállalkozók esetében

A vonatkozó Kormányrendelet alapján az alvállalkozók számára is kötelező biztosítási fedezettel rendelkezni, mind az építészek és szakági tervezők, mind a fővállalkozó kivitelezők esetében. Ezt az alvállalkozói kiterjesztést a biztosító társaságnál kell igényelni.

 

Mikor kell megkötni?

A tervezőnek már a tervezési szerződés aláírása előtt rendelkezniük kell biztosítással [6/A § (3) a)], a fővállalkozó kivitelezőnek pedig a munkaterület átadása előtt kell biztosítással rendelkeznie [6/A § (3) b)].

 

Mire jó?

Ugyanúgy, ahogyan az az autó felelősségbiztosításnak, a tervezői- és kivitelezői felelősségbiztosításnak is az a lényege, hogy egy személy vagy cég szerződést köt egy biztosítótársasággal, amely alapján a biztosító átvállalja azokat a károkat, amikért jogilag a szerződő fél felelős lenne. Vagyis a biztosító a szerződés keretében meghatározott határokig vállalja a kártérítési kötelezettséget a biztosított helyett. Ilyen helyzet lehet például:

  • Amikor egy építési tervben tervezői hiba fordul elő.
  • Ha az építkezés során valakinek a hibájából hibásan zajlik a kivitelezés, ami falrepedést vagy mást gondot okozhat.
  • Vagy amikor egy téves számítás miatt a megrendelők nem kapják meg a használatbavételi engedélyt.

 

Nézzünk egy konkrét példát!

Tegyük fel, Géza, a kőműves, ebéd utáni figyelmetlenségében összetéveszti a tervrajzokat, ami miatt a ház kéménye nem megfelelő helyre kerül. Ezt a hibát Zoltán, az építésvezető – aki éppen egy másik probléma miatt távol van – nem veszi észre időben.

Géza nem hívja fel a hibára a figyelmet, az építésvezető pedig nem ismeri fel azonnal a tévedést. Így a probléma csak a használatbavételi engedélyeztetés során válik nyilvánvalóvá, amikor egy tűzvédelemmel foglalkozó szakértő felfigyel arra, hogy a kémény konstrukciója télen visszaszelelhet, ezért balesetveszélyes lehet.

Ebben az esetben Géza és a kivitelező cég mulasztása jelentős anyagi károkat okoz, amit csak a kémény és a tető visszabontásával kell helyrehozni. Ez összesen fél millió forintos kárral jár, amihez hozzáadódik a kötbér is.

A felelősség egyaránt terheli Gézát, a kőművest és Zoltánt, az építésvezetőt, hiszen ők nem figyeltek kellőképpen. Szerencsére a cég rendelkezik felelősségbiztosítással, így a keletkezett kár és az ezzel járó jogi képviseleti költségek, valamint kamatok a biztosító által fedezettek lesznek. Ez azt jelenti, hogy a törvény szerinti felelősök helyett a biztosító vállalja a pénzügyi felelősséget bizonyos esetekben. Ez a helyzet hasonló a tervezői felelősségbiztosítás esetében is.

Könnyű felmérni, hogy a tervezői- és kivitelezői felelősségbiztosítás megléte nemcsak kötelező, de praktikus is. És nem is kerül olyan sokba, mint gondolnád…

A Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak a kedvezményes MAPEI csoportos felelősségbiztosítási alapcsomag már 75 900 Ft-tól elérhető!

 

A csoportos felelősségbiztosítási program csomagunk az alábbi biztosításokra terjed ki

Tevékenységi felelősségbiztosítás: építőipari kivitelezési, felújítási, átépítési munka során idegen 3. személynek okozott dologi és/vagy személyi sérüléses kárigények megtérítése. (Építési terület mellett parkoló autóban keletkezett kárigény megtérítése).

Szolgáltatás felelősségbiztosítás: építőipari kivitelezési, felújítási, átépítési munka során és/vagy hibás munkavégzéssel szerződéses partnernek (Megrendelő) okozott dologi és/vagy személyi sérüléses kárigények megtérítése (rosszul alátámasztott vasbeton szerkezet leszakadása okozta károk, szakszerűtlen szigetelés miatti beázás károk helyreállítása). A fedezet automatikusan kiterjed az alvállalkozók tevékenységére és az alkalmazott vagy megbízott felelős műszaki vezető tevékenységére is.

Munkáltató felelősségbiztosítás: 5 fő dolgozóig: (5.000.000 Ft/kárigény és 10.000.000 Ft/év limitekkel) fedezi a dolgozó munkahelyi balesete kapcsán a dolgozó vagy családja által a munkáltatóval szemben támasztott kárigényt, ill. a balesettel kapcsolatos TB visszakövetelést (táppénz, műtéti költségek, gyógyszerköltségek, kórházi költségek stb. is).

A részleteket a https://www.szakemberkozosseg.hu/ oldalon a bejelentkezés után itt éred el. A Felelősségbiztosítás Igénylési tájékoztató gombra kattintva tájékozódhatsz az idei évre vonatkozó a szolgáltatáshoz kapcsolódó biztosítási díjakról, szerződési és fizetési feltételekről és minden további szabályozásról.