Mikor válasszunk mindenképpen fehér hidegburkolati ragasztót?

A hidegburkolati segédanyagok kiválasztásánál sokféle szempontot kell figyelembe venni: kül- vagy beltér, oldalfal vagy padló, mekkora a terhelés, a lapméret, a burkolat anyaga stb. Mindezek meghatározzák a hidegburkolati ragasztó kiválasztását!

 

A megrendelők sok energiát, pénzt fektetnek a burkolat kiválasztásába, és gyakran választanak nem hagyományos gres lapot. Ezt követően izgatottan várják a végeredményt, mert a beruházásnak esztétikai élményként kell számukra megtérülnie. 

Ilyenkor megesik, hogy jön a rémálom!

A leragasztott burkolat csíkos vagy foltos lesz. Ugye Ön látott már ilyet, vagy hallott ilyen esetről? Esetleg Önnel is előfordult már? Gyakrabban megesik az ilyesmi, mint gondolnánk. 

Mégis, mi lehetett a hiba és mi ilyenkor a megoldás?

Hiba például az is, ha a burkolat anyagához vagy áttetszőségéhez nem illeszkedik a ragasztó. Sokféle természetes kőben képes a ragasztó „felszivárogni”, ezzel elszínezve a kő felületét. Nos, ekkor fordulhat elő, hogy a ragasztócsíkok átlátszanak a burkolaton, vagy optikailag sötétebbnek tűnik a lerakott kő az eredeti, kiválasztott színhez képest. Természetes, hogy a ragasztó színével megoldható ez a probléma, s így a világos színű természetes kövekhez előnyös a fehér színű ragasztókat alkalmazni, míg a sötétebb kövekhez, maradjunk a szürke színű ragasztóknál!

Jelent-e a fehér színű ragasztó alkalmazása más esetben is megoldást? 

Igen! Méghozzá az átlátszó vagy áttetsző üvegmozaik burkolat fektetése esetén. Teljesen más esztétikai élményt nyújt, ha egy mozaikot fehér, vagy ha szürke színű ragasztóval ragasztunk le.

Van még egy helyzet, amikor jól jön a fehér színű ragasztó. Ezt egy burkoló partnerünktől tanultuk: Együtt néztünk meg egy félig elkészült házat, és a fürdőszobában az oldalfalon vettük észre, hogy a 7 mm vastag gres lapok fehér ragasztóval vannak felrakva. Megkérdeztük tőle, hogy miért?

„Tudod, ha vékony lapokat teszek le világos színű fugával, akkor mindig fehér ragasztót használok. A ragasztó óhatatlanul felkerül a csempe oldalára is, s azt fugázás előtt sniccerrel kell lekaparni. Viszont, ha nagy felületen dolgozom, akkor ezt lehetetlen tökéletesen megcsinálni, és fugázáskor, miután visszamosom a fugát, a szürke ragasztópöttyök már messziről látszanak az anyagban, ezért inkább ilyenkor fehér színű ragasztót használok.” - válaszolta nekünk a burkoló. Elgondolkodtató, ugye?


Fehér színű ragasztók a Mapei termékválasztékában:

ADESILEX P9fehér, fokozott terhelhetőségű, lecsúszás-mentes, különösen kerámia burkolólapokhoz

KERAFLEXfehér, fokozott terhelhetőségű, lecsúszás-mentes, kerámia és természetes kő burkolatokhoz