Milyen hőszigetelő ragasztót válasszunk?

A tartós homlokzati hőszigetelés egyik nagyon fontos pillére a helyes ragasztótapasz kiválasztása.  A piacon nagyon sok gyártó van jelen, rengeteg termékkel. Nem biztos, hogy a „mindig ezt adom” elv a leghelyesebb.  

Ezen cikkben néhány fontosabb tényező rávilágításával próbálunk hozzájárulni a helyes ragasztótapasz megválasztásához, hiszen a Mapei termékei közül is bőven van választási lehetőség:  

  • Mapetherm Ragasztótapasz 
  • Mapetherm Kőzetgyapotragasztó 
  • Mapetherm AR1 
  • Mapetherm AR1GG 

Alapvetően a hőszigetelő rendszer határozza meg a ragasztó típusát: 

  • Polisztirolos rendszer – Mapetherm Ragasztótapasz, AR1, AR1GG, Mapetherm Kőzetgyapotragasztó
  • Ásványi rendszer – Mapetherm Kőzetgyapotragasztó, AR1, AR1GG.  

A legegyszerűbb választás a Mapetherm Kőzetgyapotragasztó esetében van, ugyanis a termék nevében benne van a rendeltetése. A Mapei kifejezetten a kőzetgyapotos szigetelésekhez fejlesztette ezt a ragasztót. Szemcsemérete ideális az ásványi lemezek gletteléséhez, lég- és páraáteresztő képessége támogatja az ásványi lemezek pozitív tulajdonságát.  

Mapetherm Ragasztótapasz: A kivitelezők előszeretettel használják, hiszen sokoldalúan felhasználható- EPS lemezek, grafit lemezek, lábazati lemezek ragasztására és tapaszolására. Optimális szemcseszerkezete lehetővé teszi a szinte glettelt simaságú felület készítését homlokzaton. 

Mapetherm AR1: A Mapei homlokzati ragasztóinak csúcsa. Extra finom szemcseszerkezet, magas minőségű polimerek, magas diszperziós adalékanyag tartalom. Ezen adalékok kombinációja teszi lehetővé, hogy a hőszigetelő lemezek legszélesebb skálája ragasztható vele: EPS lemezek, grafit lemezek, ásványi lemezek, lábazati lemezek, továbbá parafa hőszigetelő lemezek. Ezeken felül a Mapetherm AR1 ragasztótapasz rendszereleme a Mapei Tile Systemnek, ahol hőszigetelésre vékony kerámia vagy klinker lapokat ragasztunk.    

Mapetherm AR1GG: Ezen ragasztója a Mapeinek durvább szemcseszerkezettel rendelkezik, érzésre is egy tömörebb anyagról beszélünk. Felhasználható EPS és grafitos lemezek ragasztására és tapaszolására. Használatát akkor javasoljuk, ha az alapfelület nem egyenletes, és/vagy sima. Ezzel az anyaggal a kisebb felületi egyenetlenségeket ki lehet javítani a hőszigetelés elkészítése előtt/alatt. 

Többet szeretne megtudni a tartós homlokzati hőszigetelésről és annak elemeiről?  

Látogasson el weboldalunkra