Milyen termékválasztással védjük a környezetet és egészségünket?

Napjaink slágertémája a környezetvédelem, mivel köztudott, hogy jelenlegi életmódunk, gazdaságunk működése nem fenntartható. Mit is jelent ez?

Gyakorlatilag azt, hogy folyamatosan feléljük a Föld erőforrásait. Jelenlegi fogyasztásunk, erőforrásaink felhasználása nagyobb mértékű, mint ahogy az megújulni képes. A termelt szemetet jelentős, bár csökkenő mértékben, még mindig csak ledeponálni tudjuk. A hulladék hegyek folyamatosan gyűlnek. Így természetes, hogy a jövő iránt felelősséget érző ember keresi a lehetőséget a kedvezőbb, a környezetbarát megoldásokra.

A jelentkező piaci igényre pedig az élet számos területén születnek hol forradalmi, hol jobb, hol rosszabb, vagy esetleg csak zöldre festett, de valójában környezetbarátnak nehezen nevezhető megoldások. Az építőipar mind anyag, mind energiafelhasználás szempontjából az egyik meghatározó terület, így az itt meglépett választás, változtatás igen jelentős súllyal esik latba. De mi tekinthető valójában környezetbarátnak? Ez jelenti a legnagyobb dilemmát!

A kérdést nagyon sok oldalról meg lehet közelíteni, ahogy teszik. Környezetbarát lehet egy épület az üzemeltetéséhez szükséges energia, víz, stb. szükséglet szerint. Lehet felhasznált anyagok szerint, de lehet környezetbarát a kialakítása, megközelíthetősége, benapozottsága, beltéri levegőminősége okán is. Az építőanyagokkal is hasonló a helyzet, sokszor nehezen megfogható, hogy mitől is környezetbarát egy anyag, illetve valóban környezetbarát-e a termék. Jelentős segítséget nyújthatnak az anyagokon található jelölések, minősítések. Ezek mögött mindig mért, tanúsított, visszaellenőrizhető, egzakt követelmények állnak, melynek az adott termék megfelel. Lássuk, hogy melyek ezek a jelölések, illetve technológiák, melyeket érdemes keresni a csomagoláson! A csomagolásokon egy kis zöld jelölés, a Green Innovation szimbólum jelöli, hogy a termék bizonyos jellemzőivel hozzájárul az egészségmegőrző, környezetbarát épületek megvalósításához. Ez afféle összefoglaló jelölés, mely sokféle környezetbarát megoldásra utalhat. Nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású termékek, amelyek hozzájárulnak a beltéri levegő minőség javításához, ezzel védve az egészséget azoknak, akik felhasználják a termékeket, és azoknak is, akik az épületben dolgoznak, élnek. 2005. október óta ezek a nemzetközi intézmények által tesztelt és tanúsított termékek EMICODE EC1 tanúsítványt, illetve 2010 júniusától EMICODE EC1 PLUS tanúsítványt is megszerezték a német GEV-től (szövetség, amely ellenőrzi az építési segédanyagok, padlóburkolásra használt ragasztók kibocsátási szintjét).
Számos Mapei termék a DER BLAUE ENGEL (egy másik német jelölés, amely garantálja a levegőminőséget a terméket felhasználók és a végfelhasználók számára) tanúsítvánnyal is rendelkezik. Az EMICODE és a DER BLAUE ENGEL tanúsítványok nagyon szigorú osztályozási rendszert jelentenek, amelyek meghatározzák a lehetséges VOC kibocsátási szintet az építőiparban használt termékekre rövidtávon (felhasználás után 3 nappal), és hosszútávon (28 nap elteltével) egyaránt. Az intézetek által végzett tanúsításokon túl számos egyéb Mapei technológia is segíti a választást.

BioBlock® technológia:
Ezzel a technológiával nagymértékben megakadályozható a penészért felelős mikroorganizmusok megtelepedése a felületeken. DropEffect® technológia: Olyan technológia, amely különleges víztaszító adalékszereknek köszönhetően vízlepergető, kevésbé koszolódó, kiváló és tartós felületet biztosít.

Low Dust technológia:
Csökkentett porzású ragasztók és cementkötésű fugázóhabarcsok, amelyek tisztább környezetet és tisztább munkahelyet jelentenek.

ULTRALITE technológia:
Ezzel a technológiával a Mapei könnyített súlyú ragasztókat gyárt, amelyek jelentős része újrahasznosított anyagot tartalmaz, így kevésbé terhelik a környezetet.

Green Label Plus tanúsítvány:

A textil padló- és falburkolatokra, valamint a kerámia burkolólapok és kőlapok fektetésére használt ragasztókra, ragasztóhabarcsokra vonatkozó önkéntes ipari teszt program magas minőségű szabványokat állapít meg a beltéri levegőminőség növelésére. Természetesen nem csak a kész termék tulajdonságai határozzák meg annak ökológiai lábnyomát. Azt befolyásolják az elkészüléséhez, kiszállításához elvezető út, az ott alkalmazott megoldások, gyártási logisztikai lépések környezeti terhelése is.
A Mapei elkötelezett a környezet terhelésének mérséklése mellett, így nem csak a kész termékekben, hanem a gyártás, szállítmányozás, általános erőforrás felhasználásban is piacvezető vállalathoz méltóan választ megoldást.