Mit jó tudni a nedvesedő pincék és alagsorok falainak felújításáról?

AZ ÉPÜLET ALAGSORÁBAN, PINCÉJÉBEN NEDVESEDIK A FALAZAT A TALAJ IRÁNYÁBÓL

Jellemzően akkor fordul ez elő, amikor az építés idejében nem alkalmaztak olyan átfogó szigetelési megoldásokat és rendszereket, mint napjainkban, vagy egyáltalán nem alkalmaztak szigetelést vagy amit alkalmaztak már nem képes ellátni funkcióját! Amikor a víz nem tör be az épületbe, hanem „csak” nedvesedik, vizes a fal, egészségtelen a klíma, akkor a helyzet kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával, amivel a korábban nedves helyiségben akár lakóteret, üzlethelyiséget, vendéglátóhelyet is ki lehet alakítani.

 

Hogyan is kezdjünk neki?

Az első lépése, hogy fogadókész felületet kell biztosítani. Ez a gyakorlatban a régi vakolat teljes eltávolítását és a gyenge falazóhabarcsok kikaparását jelenti. Ha ez megtörtént, a felületet legalább le kell mosni, de sokkal jobb a homokszórásos felülettisztítás. Ezutóbbinál a fuga kikaparást is meg lehet spórolni, mert a homok a gyenge habarcsot úgyis kiszedi.

A fal letisztítása után gyakran felszínre kerülnek kipotyogott téglák üregei, vagy visszafalazandó részek. Ezeket természetesen rendbe kell tenni, még a vakolások előtt.  Ehhez a művelethez használhatjuk a nagy szilárdságú, természetes hidraulikus mészalapú, lélegző
MAPEWALL MURATURA FINE falazóhabarcsot, mely alkalmas a teljesen új falszakaszok pótlására, egyes téglák visszaragasztására, és a mély hézagok kitöltésére is.

A falazóhabarcsok kötése után lehet elvégezni a felület alapvakolását. Ehhez magas tapadóképességű habarcsot,
MAPEWALL INTONACA & RINFORZA-t kell használni, mivel a szokásos vakolóhabarcsok a hátoldalról jövő nedvesedés, és az esetleges víznyomás miatt nem megfelelőek. A MAPEWALL INTONACA & RINFORZA kézzel és vakológéppel is felhordható és alkalmas a téglahézagok kitöltésére is, tehát amennyiben nem kell tényleges falazási munkákat végezni, a MAPEWALL MURATURA FINE termék kiváltható, és egyel kevesebb termékkel lehet végezni a munkát.

Az alapvakolat száradása után a vakolat felületét alapozni kell, PRIMER 3296 és víz 1:1 arányú keverékével, majd erre kell felhordani a MAPELASTIC FOUNDATION két komponensű vízszigetelést, 2 mm vastagságban. A felhordást két rétegben, összesen 2 mm összvastagságban kell elvégezni, kézzel vagy gépi szórással. Gépi felhordás esetén is el kell simítani a szigetelés felületét acél simítóval, hogy kellően tömör réteget kapjunk.

A szigetelés száradása után (ez a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ) kell beépíteni a POROMAP szárítóvakolati rendszert. A rendszer a POROMAP ELŐFRÖCSKÖLŐ-ből és a POROMAP SZÁRÍTÓVAKOLAT-ból áll.  Az előfröcskölő réteget teljes felületen kell felhordani, 5 mm vastagságban és állékonnyá válása után lehet rá felhordani a makropórusos POROMAP szárítóvakolatot, minimum 1 cm vastagságban.

A vakolatrétegek száradása után lehet elvégezni a felületképzést.  Fontos, hogy gipsz tartalmú simítóglettet nem szabad használni, mert egyrészt az nagyon érzékeny a nedvességre, másrészt eltömi a vakolat felszíni pórusait, így akadályozza az esetleg átjutó nedvesség elpárologtatását. 

A helyes simítóhabarcs a POROMAP FINITURA CIVILE, mely termék kompatibilis a már felhordott POROMAP rétegekkel. A simítóhabarcs SILEXCOLOR szilikátbázisú, vagy SILANCOLOR szilikonbázisú festékekkel festhető, de legjobb a SILANCOLOR PITTURA PLUS festék, mely páraáteresztő, penészesedésnek fokozottan ellenáll.

 

AMIKOR A TALAJ IRÁNYÁBÓL TÖRIK BE A VÍZ AZ ALAGSORBAN, PINCÉBEN

A talaj irányból betörő víz esete, amikor az alagsorban vagy pincében áll a víz, nem lehet egytermékben vagy termékmegoldásban gondolkodni.  A tényleges megoldás általában egyedi, és a probléma részletesebb feltárását igényeli. A Mapei számos megoldással rendelkezik arra az esetre is, amikor nedvesedő falazatoknál a szerkezeti elemek repedéseinek és pórusainak kitöltése a cél. Ezekről következő cikkünkben olvashat!