Épített zuhanyzó kialakítása van tervben? Legyen problémamentes a megépítése! - 4/2. rész

2. rész

Most egy konkrét eseten keresztül nézhetjük át a lehetséges problémákat

A hiba a falak nedvesedésével kezdődött, és minden jel arra mutatott, hogy a zuhanyzó okozza az ázást. A házat nem a jelenlegi tulajdonos építette, így nem volt más megoldás, csak a bontásos feltárás. A bontásnál hamar kiderült, hogy ez a zuhanyzó már volt javítva, mert két réteg csempe volt a zuhanyzó padlóján, és az oldalfalon egy pakoló hozzáépítésével akarták a hibát javítani. De nem jártak sikerrel…

 

 

Mit találtunk a bontás során?

A ház igényes megjelenésű, csak néhány éves épület. Sajnos az előző két kivitelező két rétegből sem tudta megépíteni jól a zuhanyzót. Az első burkolásnál egy réteg kent szigetelés készült (a két réteg helyett) hajlaterősítő szalag nélkül, a másodiknál már volt hajlaterősítő szalag szilikonnal beragasztva. A padlóba a lefolyó csőcsatlakozás nem volt vízszigetelve, illetve látható szigetelés sem volt, a padlóösszefolyó egy 15×15-ös rozsdamentes rács volt. A víz itt jutott be a szerkezetbe!

 

 

Hogy sikerült végleges megoldást találni?

Mivel feltételezhető volt, hogy 6 éve ázik a szerkezet, így nem volt kérdés, hogy teljes bontás szükséges! A bontás után látszott, hogy a tégla szerkezet teljesen átázott, így ezt meg kellett várni, míg kiszárad.

A száradási idő alatt megrendelték a segédanyagokat, és beépítették a galléros vonalmenti lefolyót. Azt javaslom minden burkoló kivitelezőnek, hogy a vonalmenti lefolyót ne a vízvezeték szerelő helyezze el, mert az sajnos sokszor nem megfelelő. A vízvezeték szerelőnek nem gond, ha pár milliméterrel keresztbe lesz elhelyezve, vagy ha egy kicsit egy oldalra lejt. De a burkolónak bizony már probléma, mikor mellé kerül a burkolólap, és a párhuzamok, lejtések elcsúsznak, mert a kent szigetelést megbontani már nem szerencsés, ha valami hiba jelentkezik a burkolásnál.

 

 

  1. Röviden a kivitelezés menete:
  2. Kiegyenlítés
  3. Kent szigetelés, hajlaterősítő szalagokkal
  4. Burkolatragasztás
  5. Fugázás

A négy fázis első két lépést, a beépített segédanyagokat és megoldásokat a sorozat 3. részében mutatjuk be.