Utcakő és klinkertégla út – és térburkolatok korszerű megoldása

Nézzük előbb meg, hogy milyen hatások érhetik a kültéri kőburkolatokat?

Fagyás-olvadás: A beton gyors romlását a fagyásolvadás hatására bekövetkezett feszültségek okozzák. A beton pórusaiban lévő víz megfagyása kapcsán lezajló térfogatváltozás feszültségeket okoz.

Jégmentesítő sók hatása: A sózás hatására megolvadó jég nagy mennyiségű hőt von el a környezetéből, ami erős és hirtelen hőmérsékletváltozást jelent a burkolat felső rétegének.

Mechanikai terhelés: A gépjárművek okozta feszültségek és az irányváltásokkor keletkező erők a nem megfelelő ágyazat tönkremenetelét eredményezhetik.

 

A MAPESTONE termékek együttes használata olyan monolit szerkezetet teremt, amely hosszú távon képes ellenállni a burkolatot érő hatásoknak. A MAPESTONE rendszerével létrehozott burkolat mindezeknek a károsító hatásoknak tartósan ellenáll, hosszú élettartamú, a terhelést, a sózást és a fagyás-olvadás ciklusokat kiválóan bíró tetszetős megoldás.

A rendszer termékei a Mapei által kifejlesztett, az XF4 kitéti osztály követelményeinek megfelelő, cementkötésű, előkevert, speciális kötőanyagokból és adalékokból álló habarcsok. Alkalmazásuk előtt csupán vízzel kell bekeverni őket, és ne feledjük, hogy ezek a habarcsok kiválóan megfelelnek járműforgalomra is alkalmas kőburkolatok kialakítására.


A MAPESTONE RENDSZER-rel hosszútávon tartós és műszakilag a legjobb megoldás alakítható ki, ha utcakő vagy klinkertégla térburkolat építése a feladat.

 

MAPESTONE RENDSZER:

1. MAPESTONE TFB 60 - ágyazó habarcs

Alkalmazási területe: - járműforgalomnak kitett terek, jár-dák, utak, parkolók, gyalogátkelők, körforgalmak és fekvőrendőrök.

Ideális kockakövek, téglaburkolatok, kavicsburkolatok, kőlapok, térburkolati kövek ágyazó habarcsaként. A késztermék előnye, hogy nyomószilárdsága nagyobb mint 60 N/mm2.  Az ágyazóhabarcsot fogadó aljzat körültekintő tervezést és kivitelezést igényel.

2.
A MAPESTONE PFS2 - előkevert száraz habarcs kő térburkolat fugázására

A MAPESTONE PFS2 könnyen be-dolgozható, 55 N/mm2 szilárdságú és jó kopásállóságú termék.

Annak érdekében, hogy az ágyazóhabarcs, a fuga és a kőburkolat egy teljes monolit egységet alkosson, a fugázóanyagot az ágyazóhabarcs teljes kikötése előtt szükséges bedolgozni.

A térburkolatok lerakása és fugázása speciális technológia, ezért különleges odafigyelést és precíz kivitelezést igényel. A termékrendszer professzionális alkalmazásával rendkívül tartós, esztétikus térburkolat építhető, a megrendelő, a tervező és a kivitelező megelégedésére.