Vállalkozás a stílus jegyében, avagy a 21. századi nagyvárosi kreatív tavasz

Az a jó az építő szakmákban, hogy építeni mindenki akar. A falusi néni és a nagyvilági kultúrát és vállalkozást képviselő üzletember egyaránt. Ennek köszönhetően például egy hazai, magasan képzett burkolónak olykor finom, magyaros rétessel kedveskednek, máskor pedig olyan kulturális utazásokat tehet, miközben a munkáját végzi, amiért esetleg egy más szakmában dolgozónak külön kutatómunkát kell végeznie a felkiáltással: Mi új van a városban?

 

S hogy mi új van Budapesten? Nem más, mint egy rendkívül izgalmas 21. századi, város-kultúra ötvözetnek helyed adó épület, egy szolgáltatás komplexum, amilyenhez hasonló Magyarországon, Budapesten eddig talán sosem létezett. Ez a Société!

 

Mit találunk ebben a létesítményben, ami egy műemléki épület felújításával és belső átalakításával jött létre? Felsorolva, bár rendkívül gazdag a kínálat, még nem látható az a különlegesség, amiért érdemes volt itt építeni, burkolni, és amiért igazán érdemes írni erről a budapesti jelenségről. Azért csak soroljuk fel kiindulásképpen: van itt két étterem, egy rendezvény, illetve konferencia tér, közösségi irodák, üzletek, valamint értékes művészeti alkotások és rendezvények.

 

Összességében azonban sokkal többről van szó. A Société egy folyamatosan fejlődő, számos művészeti és kulturális jelenséget ötvöző, élő és ihletett helyszíne mindazoknak a kulturális jelenségeknek, amelyek ma a művelt polgár, valamint a kulturális élményre vágyó utazó életét színesíthetik, és kifinomult megújuló tartalommal tölthetik fel.

 

Mely Mapei partnereknek és milyen nem mindennapi feladatokban adatott meg lehetőség, hogy ennek a csodának az építésében részt vegyenek?

 

 

Agglomerát márvány burkolat készítése- hidegburkolás

 

A létesítmény agglomerát kőburkolatait a földszinten, padlón, falon, pilléreken, bárpulton, asztalon és lépcsőn, valamint a látványkonyhában a Mapei segédanyagait alkalmazva a Filó és Társa Kft. készítette.  A nagy szemcsés, márvány burkolat fehér vagy szürke színben került fektetésre a különböző felületre, míg az asztalra fekete színű agglomerát márvány került.

 

Lemezes vízszigetelés közvetlen a burkolat alatt a látványkonyhában

 

Padlón a kiegyenlítőanyag a PLANITOP FAST 330 volt. A látványkonyhában vízszigetelésre is szükség volt. Ezt a feladatot közvetlen a hidegburkolat alatt a MAPEGUARD WP 200 lemezes szigeteléssel oldották meg.

 

Vizes helységek vízszigetelése és burkolása, valamint burkolatragasztás lépcsőn és pilléreken

 

Ezekben a helyiségekben a kent MAPELASTIC rendszerrel oldották meg a vízszigetelést, amit MAPEBAND hajlaterősítéssel egészítettek ki. A nagyméretű márványlapok ragasztásához falon és padlón a 2 cm vastag lapokat a középvastag ágyas KERAFLEX EXTRA S1 termékkel ragasztották. Ugyancsak a KERAFLEX EXTRA S1 szolgált ragasztóként a lépcső és pillérek burkolása során.

 

Feszültségmentesítő burkolati megoldás a földszinti nagy terekben padlón

 

A teljes földszinten, a folyosókon, a belső udvarban nagy lapos, 2x120x102 cm-es márványlapok kerültek fektetésre, több területen padlófűtéssel ellátott aljzatra. Sajnos a meglévő aljzaton több repedés is volt. A szakemberek arra kerestek megoldást, hogyan kerülhető el, hogy az aljzat mozgásaiból eredő repedések később a burkolatban is megjelenjenek, s ezzel kárt okozzanak. A megfelelő megoldás érdekében több esetben is történt konzultáció a Mapei Kft. szakembereivel. Végül a következő rétegrendi megoldás született:

A keskeny aljzat repedések megvarrásához a hígfolyós EPOJET gyantát alkalmazták, valamint kialakították a megfelelő dilatációs hézagokat. Majd a feszültségmentesítés érdekében a MAPETEX termékrendszert építették be minden padlófűtéssel ellátott területen. Ezt követően a nagyméretű és vastag márványlapokat a MAPETEX rendszerhez illeszkedő nagy alakváltozásra képes ELASTORAPID ragasztóágyba fektették.

 

Falburkolat méretre vágott agglomerát lapból

 

A belsőépítészek által megálmodott burkolat ezen a falon a francia halszálka mintára emlékeztet. A megfelelően ferdére vágott burkolati elemeket a Filó és Társa Kft. a saját műhelyében készítette el agglomerát márványlapokból. A minta érdekessége és egyben szakmai kihívása az volt, hogy a halszálka mintának megfelelő, ferdén vágott elemeket, egyenes burkolással kellett megvalósítani, és eközben biztosítani kellett azt, hogy a függőleges fugák teljes mértékben párhuzamosan és egyenesen fussanak. Ebben a feladatban a szakértelem és a precizitás mellett a kiváló Mapei építési anyagok is segítették a szakembereket.

Két falon hatféle színű burkolatból kellett, belsőépítészeti terv alapján halszálka mintában kialakított felületet kiépíteni úgy, hogy az elemek pontosan kövessék az előírt tervet. Ugyancsak szükség volt a függőleges, valamint a csatlakozó futó fugák pontos és párhuzamos kialakítására.  Itt is az előzetes műhelyben történő felkészülés segített, valamint a szakemberek kiemelkedő gondossága és a magas minőségű Mapei termékek.

Ezeknél a falburkolási feladatoknál a lapméret indokolta a KERAFLEX EXTRA S1 ragasztóanyag alkalmazását.

 

Agglomerát márványburkolat kiépítése vasszerkezeten

 

Erre a feladatra a liftek tereiben került sor. A márványburkolat rögzítéséhez a fém felületen nagy rugalmasságú, és a különleges alapfelületekhez is jó tapadást biztosító ragasztóra volt szükség. A Mapei szakemberek ehhez a feladathoz a KERALASTIC T nagy rugalmasságú, kétkomponensű ragasztóanyagot ajánlották.

Valamennyi hidegburkolati munka az ULTRACOLOR PLUS-szal történő fugázással, valamint a MAPESIL LM hézagtömítéssel zárult.

 

 

Építőanyagból bútorok

 

Kreatív felhasználás: bárpult és bútorok kialakítása ULTRATOP-pal

 

Lipták Gábor, a Melka Stúdió Kft. vezetője, mindenekelőtt kicsi, exkluzív felületeket készített ULTRATOP és PLANICRETE segítségével, amelyek a megrendelők számára bemutatták, hogy milyen, terrazzo jellegű, mégis a modern trendeknek megfelelő bútorokat lehet ezekből az anyagokból készíteni.

A Société-nek éppen az a lényege, hogy ezeket a korszerű alkotói lehetőségeket ötvözze, és egy különleges, élő, a kulturális és művészeti újdonságok által teremtett világot tárjon a látogatók szeme elé.

Így esett, hogy a Melka Stúdió Kft. újító törekvései és alkotásai helyet találtak az új létesítmény kialakítása során. Az ULTRATOP-ból készült elemekből dohányzóasztalok és bárpult elemek kerültek kialakításra.

 

A feladat kék és rózsaszínű betontáblák kialakítása és rögzítése volt. A szakember a fehér színű ULTRATOP terméket alkalmazta, kék és rózsaszín porfestékkel színezve. Adalékként agglomerát táblából származó szemcsék is bekerültek az anyagba, a terrazzo jelleget erősítendő.

Ezt követően az így előkészült ULTRATOP keveréket egy 8 mm mély, előre kialakított formába öntötték, majd a megkötött ULTRATOP elem csiszolása következett.

Mivel 3 cm vastag táblákra volt szükség, az UTLRATOP elemek nem csiszolt oldalára PLANICRETE tapadóhíd segítségével 23 mm vastagságban frissbeton réteget terítettek.

A bútorok vasszerkezetéhez kémiai és mechanikus rögzítéssel erősítették az így kialakított elemeket, melynek során a bárpult esetében a KERALASTIC T kétkomponensű speciális ragasztóanyagot alkalmazták.

 

 

Adatok

 

Referencia: Société Étterem és Bár

Mapei termékekkel végzett munkálatok: bútorelemek készítése és hidegburkolás

Helyszín: Budapest

Kivitelezés éve: 2018

Beruházó: Sasház Kft.

Generálkivitelező: Paplan Kft.

Építész: Szendrő Péter

Hidegburkolati kivitelező: Filó és Társa Kft.

Ipari padló kivitelező: Melka Stúdió Kft.

Mapei partnerkereskedő: Paplan Kft.

Mapei kapcsolattartó: Hugyecsek György

 

Felhasznált Mapei termékek

Ipari padló: Planicrete, Ultratop

Hidegburkolás: Primer G, Mapeguard WP 200, Planitop Fast 330, Mapelastic, Mapeband, Keraflex Extra S1, Keralastic T, Ultracolor Plus, Mapesil LM